Kort efter sin 18-års fødselsdag donerede Nadia Gullestrup Christensen et af sine æg til en fremmed .
- Jeg er så glad for, at jeg givet et par muligheden for at få den største gave i livet, siger hun i dag.
Nadia Gullestrup Christensen sidder i venteværelset hos den private fertilitetsklinik, Stork Klinik VivaNeo. Her trådte hun sammen med tre veninder ind af døren for et år siden - for at hjælpe dem, der ikke selv kan få børn.
Nadia Gullestrup Christensen har drømt om at donere æg, siden hun var 14 år, fordi hendes mor selv havde svært ved at få børn.
- For mig handler det meget om glæden ved at hjælpe andre mennesker. Der er et stort problem med fertilitet i Danmark, og især for kvinder er det et problem, fordi der er relativt mange sæddonorer, og der er ikke så mange ægdonorer, siger hun.
Fra årsskiftet blev gruppen af potentielle modtagere udvidet, og det gav længere ventetid:
- Der kom en ny lovgivning 1. januar, og den betyder, at nu kan vi hjælpe endnu flere, siger Anita Elverdal, Embryolog hos Stork Klinik VivaNeo.
For nu kan også enlige kvinder og lesbiske par få et donor-æg. Og så må fertilitetsklinikkerne også hjælpe de par, hvor der både skal en æg-donation og en sæddonation til.
Ventetid på den største gave
På Rigshospitalets fertilitetsklinik melder klinikchef Søren Ziebe om hele 12-18 måneders ventetid. De har for få æg-donorer. Og årsagerne til ventetiden er flere:
- Det handler dels om mangel på viden og opmærksomhed omkring muligheden for at donere. Hver gang, der har været et indslag i medierne, får vi henvendelser fra kvinder, der tilbyder at donere, men det dør hurtigt ud, skriver han i en mail i dag.
Og så har det offentlige et dilemma. For stod der pludselig mange i kø for at donere, måtte Rigshospitalet sige nej tak til nogle af dem:
- Vi har nogle økonomiske udfordringer. Vi har tidligere fået penge til at dække den øgede honorering til ægdonorerne, men der er ikke tilført midler til at øge antallet af behandlinger.
1. juli 2016 blev det indført at æg-donoren får et vederlag på 7.000 kroner .
Men udover honoraret på de 7.000 kroner koster hver ægudtagning omkring 20.000 kroner. Udgifterne er til udtagning af æg, laboratorieundersøgelser, befrugtning af ægget og behandling af modtageren af ægget.
- De penge har vi ikke, så vi kan ikke sætte et uendeligt antal behandlinger i gang, siger Søren Ziebe, klinikchef på Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet i dag.
Men han mangler altså stadig æg-donorer og vil meget gerne høre fra kvinder, der er interesserede hurtigst muligt.
Kvinder ved ikke de kan give andre et barn
Mens ventelisten vokser, ærgrer også den private fertilitetsklinik sig over, at der ikke er flere som donerer æg:
- Jeg kan kun opfordre til, at man tager kontakt til os, så vi hurtigere kan hjælpe dem, der står og venter på donoræg. Fordi det er synd for dem, at de skal vente så lang tid, siger Anita Elverdal, Embryolog hos Stork Klinik VivaNeo.
- Mange, der ikke selv kan få børn, har været igennem et langt forløb, hvor de først selv har prøvet at blive gravide og så er blevet skuffede. Ofte har de været igennem endnu en periode med behandlinger for barnløshed, og nu står de så på venteliste til at få en donoræg. Det kan godt være udmattende, fortæller Anita Elverdal.
Processesen med at give æg til andre kræver 14 dage med en række indsprøjtninger til ægdonoren. Alligevel virker det til, at manglen på kvinder, der vil donere, bunder i mangel på viden om, at man kan give sine æg videre, lyder det fra både Rigshospitalet og den private klinik.
Nadia Gullestrup Christensen ved, at hun kan gøre en forskel for andre. Og hun er ikke skræmt over, at hendes gener om kort tid bliver til et barn:
- Jeg er jo ikke mor. Man kan måske sige, at jeg er genetisk mor, men jeg har ikke båret barnet. Jeg er valgt som donor, fordi jeg ligner modtageren i forhold til hårfarve og højde, men det er jo ikke mit barn. For en anden kvinde har båret, så det har andre forældre, siger Nadia Gullestrup Christensen.
Her kan du blive donor:
Liste over fertilitetsklinikkerklinikker
(fra Styrelsen for Patientsikkerhed)
Ægdonation
2017: 222
2016: 138 ( 1. juli 2016 blev vederlaget på 7.000 kroner indført)
2015: 87
2014: 56
2013: 72
2012: 54
2011: 32
2010: 40
Kilde: Sundhedsdatastyrelsen